Voda v domě na podlaze nemá co pohledávat


Představte si situaci, která se odehrává v rodinných domech a v bytech celkem běžně – přijdete domů z nákupu ve městě a před vámi se leskne vodní kaluž. Stává se to například tehdy, pokud praskne tlakový hadice od pračky, anebo hadička od pákové baterie, a pokud se to stane zrovna ve chvíli, kdy nejste doma, všimnete si toho až po několika hodinách a mezitím vyplavíte sebe a třeba i sousedy pod vámi, jako Josef Abrhám ve filmu Vrchní prchni (i když ten si to zavinil sám, když si naplnil vanu vodou, aby mu nakoukala z vody kolena, a voda pak přetékala z vany na podlahu).

kleště sikovky

Takovéto události jsou sice nemilé, ale stačí se vyzout z bot, svléknout ponožky a začít cupitat naboso ve vodní lázni a vodu sbírat hadrem či vodním vysavačem do kbelíku. Jenže úniky vody mohou nastat i jiným způsobem – praskne vám vodovodní trubka ve zdi a unikající voda se začne prosakovat do zdiva všemi směry. Pokud je únik vody mikroskopický, a vy jej zjistíte velmi brzy, stačí zavolat havarijní servis a instalatéři jsou u vás do hodiny. Odstraní závadu velmi rychle a nemusí se kvůli tomu ani bourat omítka. Není to nutné, protože instalatéři řeší úniky vody prostřednictvím moderních metod poslechových tyčí Hykron nebo technologie s lehkým formovacím plynem.

zásah instalatéra

Mnohem horší situace ale nastává tehdy, je-li únik vody ve zdivu masivní a voda rychle proniká ven. Za několik hodin se může dostat až k podlaze a vytvořit tu ten pomyslný rybníček „Brčálník“ skřítka Rákosníčka. V tu chvíli možná intuitivně také svléknete ponožky a hurá do vody, a možná, že to napadne i vaše ratolesti, takže si tu užijete dětské brouzdaliště, ale před tím vás důrazně varujeme. Nikdy nesvlékejte ponožky před tím, než zjistíte, odkud voda uniká, úniky vody ve zdi totiž mohou proniknout do elektroinstalace, a to by se vám mohlo stát osudným.