Když se řekne ječmen, tak se většině rodilých Čechů vybaví pivo. Což je naprosto v pořádku, protože tato plodina je nejčastěji využívána právě při výrobě tohoto zlatavého moku. Ječmen má příznivé účinky na zdraví člověka a velkou výhodou je, že neobsahuje lepek. Ovšem pivo není zdaleka to jediné, co se může z ječmene vyrobit.
V dnešní době je stále více na vzestupu využití mladého ječmene. Tato fantastická plodina obsahuje velký podíl karotenu, vitamínu B1, B2 a B12, železo, hořčík, aminokyseliny a důležité enzymy, které jsou zdraví prospěšné.
Naši předkové si byli příznivých účinků mladého ječmene vědomi. Zmínky o jeho využití se datují až do dorku 7000 př. n. l.. Používali jej nejen jako potravinu, ale také využívali jeho léčivých účinků. Pomáhal například k léčbě zánětů kůže, jater či krve. Starověcí gladiátoři jedli mladý ječmen, aby zvýšili svoji sílu nebo vytrvalost.
Mladý ječmen se dá považovat za superpotravinu. Jeho využití je velmi všestranné, můžete jej denně konzumovat v podobě koktejlů, přidávat do ranního müsli, nebo přijímat ve formě doplňků stravy. Jeho začleněním do každodenní stravy můžete předcházet potřebě přísunu léků a získáte tak spoustu benefitů.
Jedním takovým benefitem je to, že mladý ječmen zlepšuje zdraví pacientů s cukrovkou druhého typu. Toto onemocnění se vyskytuje u dospělých a bohužel je neléčitelné. Díky ječmenu se stav pacientů může velmi zlepšit. Pomáhá totiž regulovat a kontrolovat hladinu cukru v krvi a zlepšit inzulinovou rezistenci.
Další výhodou je schopnost ječmene snižovat množství nahromaděných toxických látek v těle. Současná společnost se vyznačuje uspěchaným stylem života, který se do značné míry odráží v našem zdraví. Nestíháme zdravě jíst, dostatečně spát, prožíváme stres a řádně se o sebe nestaráme. Díky tomu se nám v těle hromadí látky, která tělo zatěžují. Mladý ječmen dokáže úspěšně vyčistit játra, a tím pomoci detoxikaci našeho těla.