Víno je a vždy bylo velice oblíbeným nápojem. V současnosti máme na regálech obchodů a vinoték na výběr různá vína různé kvality i ceny prakticky z celého světa. Takže to své oblíbené si může vychutnat každý z nás. Hodnocením vín se v dnešní době zabývá mnoho lidí. Jak by ovšem dnešním profesionálním i amatérským degustátorům chutnalo víno našich předků? Víno z dávné minulosti? Třeba takové, které pili lidé již v době 8 tisíc let před Kristem, kam dle odborníků jeho historie sahá? Bylo by shledáno chutným a kvalitním i z dnešního pohledu? To je otázka! A jak ho tenkrát dávní vinaři vyráběli, jaké do něj přidávali ingredience, jakým způsobem ho konzervovali a skladovali?
Prastaré receptury
O víně můžeme číst v Bibli, ale i jiných starých písemných pramenech. Ale i jinde. V některých starověkých chrámech jsou receptury na vína napsány přímo na zdech. Například v Egyptě (Edfu a Philae). Dozvídáme se z nich, že do vín tenkrát přidávali mátu, citronovou trávu, skořici, různé pryskyřice nebo třeba čajovníkovec (rooibos). I přesto, alespoň dle dnešních odborníků, prý moc lahodně nechutnala. Například v Bibli je uvedeno, že jedno víno v „závěru“ chutná jak zmijí uštknutí!
Různá kvalita a různé příměsi
Jako je tomu dnes, tak i ve starověku rozdělovali vína podle kvality. Kvalitnější, jakostní, určená pro vyšší vládnoucí vrstvy. A pak ta druhořadá pro ostatní. Ta byla vyráběna ředěním moštů nebo ze zbytků po lisování. Starověcí vinaři připravovali také hodně sladká rozinková vína lisovaná z usušených hroznů. Tento nápoj byl dost hustý a lepkavý. Než se provedla fermentace, směs ještě vařili. Svou konzistencí víno příliš nepřipomínal, spíš sladkou kaši. Před podáváním do tohoto vína přidávali ještě sušené ovoce a med. Není divu, že se muselo ředit vodou. Někdy ovšem údajně slanou mořskou! Do některých vín přidávali bylinky, aby bylo zdravější. Třeba šalvěj, tymián, kmín, mátu, mandragoru nebo aloe. Zkrátka většina tehdejších vín by nám dnes pravděpodobně vůbec nechutnala!
Zvláštní konzervanty
Tenkrát používané konzervační látky a postupy se od těch dnešních také dost lišily. Víno bylo skladováno tak, že k němu měl přístup vzduch. A tím pádem též nežádoucí bakterie, kvasinky a plísně. Rychle se kazilo. Sudy konzervovali sírou a amfory sádrou. Ke konzervaci vín používali vinaři pryskyřice z borovic a jedlí, různé rostlinné výluhy, ale i popel, mramorový prach, pepř a sůl!